RSS

Ie, fotă și opinci

24 Ian

Popular! Cuvânt ce astăzi e folosit pentru a caracteriza cât de mult interes suscită o bârfă din ziare despre un personaj de obicei gol de conținut, dar având o formă comercială (silicoane, abdomene lucrate, tanga la vedere, unghii tehnice șamd). Un costum popular este în zilele noastre o ținută pe care o vezi în revistele de fashion și pe care te străduiești să o recompui cu bugetul tău într-o sesiune obsesivă de shopping la mall. Scopul? Să fii la rândul tău popular în cercurile de prieteni, demonstrând că ești în pas cu tendințele.

Aproape nimeni nu se mai duce cu gandul azi la fotă, ie și opinci când zici costum popular. Nu să le poarte, ar fi prea mult, dar măcar să facă această conexiune timp de o secundă. Lucrurile astea par așa de învechite, încât numai un bal mascat ar mai părea locul potrivit pentru a le purta. În ce te-ai deghizat? Într-un strămoș îndepărtat al românului european.

Să ne înțelegem, nu aberez și nici nu susțin că ar trebui să fie pline străzile orașelor de ițari, bete, cușme și nojițe (deși ar fi haios măcar o zi să vezi troleele astfel asezonate). E vorba doar de identitate. Evoluția și adaptarea sunt normale, tendințele globale sunt o realitate de nezdruncinat, tradițiile se reinventează dintotdeauna în fiecare cadru social nou. Nu asta e problema!

Dar noi suntem ridicoli de-a dreptul în ipocrizia noastră națională. Ne fandosim la masă cu Occidentul, încercând să-i facem să uite că mai ieri ne ștergeam cu mâneca la gură, stăteam în bordeie și ne luminam la opaiț (dacă suntem cinstiți, ar trebui să ne amintim că și azi sunt zone neelectrificate la noi în țară, că majoritatea populației locuiește tot la țară, că tarabele nostre încă sunt încărcate cu știft-uri turcești pozând în Gucci și Armani).

Văd România precum o Chiriță. Cu fundul mare, de la atâta șezut în așteptarea zilei de mâine, de la lipsa de energie și sedentarism al gândirii. De prost gust, sclipitoare și machiată precum o paiață, de la nevoia bolnavă de a imita, chiar dacă nu ne permitem sau nu ni se potrivește. Fandosită și dându-și aere, pozând în egalul celor care chiar au demonstrat ceva, băgându-se în seamă când nu este cazul, vorbind mult, în loc să asculte, poate așa ar învăța ceva. Superficială, grăbită să preia ce e la modă pe la alții, să vorbească și să arate ca ei, poate așa va fi acceptată.

Ei bine, precum era ridicolă Chirița, așa este ridicolă și România. Tot al treilea cuvânt pe care îl folosim e un englezism, ne botezăm copiii cu nume spaniole din telenovele. Am copiat tradițiile și obiceiurile americanilor (de la Valentines Day și Halloween, la mersul ritualic la McDonalds). Muzica noastră cult sunt manelele – replică ieftină și de prost gust la ritmurile tradiționale orientale. Ne îmbrăcăm numai de firmă (acu o literă în sus în jos care diferă pe etichetă nu contează, doar e demonstrată capacitatea creierului de a recunoaște cuvinte întregi chiar dacă lipsesc litere sau dacă literele sunt inversate). Avem eroi naționali ce iau forma fufelor cu ață în fund și a fotbaliștilor cu creierul în gambe, modele întruchipate de țigani libidinoși care aruncă cu bani la tv și dansatoare pe masă, cu însușiri paranormale, ce au linie directă cu îngerașii la OTV.

Astăzi e ziua Unirii. Nimic mai adecvat! O nație unită în prostie, ipocrizie și decadență, merită să sărbătorească unirea. Păcat că în loc de LA mulți ani, lumea intreagă zice Hai sictir, România!

Anunțuri
 
5 comentarii

Scris de pe 24 Ianuarie 2010 în Critic

 

Etichete: , , , , , , , , ,

5 răspunsuri la „Ie, fotă și opinci

 1. Anonim

  24 Ianuarie 2010 at 11:01

  Bubuitor! Hmmm…Poate ca ar trebui sa mai umbli un pic pe la titlu caci tot textul e o foarte scurta si cuprinzatoare – foarte reusita dealtfel – caracterizare a cocalarismului.

   
 2. geaninavlad

  24 Ianuarie 2010 at 11:04

  Despre cocalari s-a scris mult. Un titlu legat de cocalari nu mai atrage atentia. Despre opinci nu prea mai auzi, deci e mai ciudat un titlu ce contine termenul asta.

   
 3. lumycriss

  24 Ianuarie 2010 at 16:40

  Frumos accentuată dezamăgirea pe care o resimţim tot mai mulţi dintre noi faţă de poporul din care facem parte. M-am referit şi eu în mai multe rânduri la faptul că românii nu ştiu să zâmbească, că avem un sistem de învăţământ precar, că ne place să facem lucrurile doar pe jumătate, pe principiul „las-o bă, că merge-aşa”. Şi totuşi, încă mai sunt optimistă, încă mai sper la o redeşteptare cerută atât de insistent de însuşi imnul nostru naţional, pe care se pare însă că nimeni nu-l bagă în seamă…
  Mi-aş cumpăra şi eu un costum naţional 🙂 dar sunt extremmmm de scumpe. Nu pot decât să aştept ziua în care voi avea un salariu suficient de mare pentru a-mi dărui mie însămi o bucăţică de identitate naţională. 🙂

   
 4. Răzvan

  24 Ianuarie 2010 at 20:24

  Tu, fată, tu, păpuşă, tu nu şti ce vorveşti tu. Maneaua îi la putere şi te rode invidia că aşa-i duşmanii lui Guţă care îi cântăreţu cel mai dă valore dân România. Noi nu merjem la mec că acolo nu pune manele şi merem la mol că acolo ne dăm mari cu lănţoagele nostre dă haur hăla mai finu. Da te trezăşti tu deşteaptă să comientezi, că atâta ti duce şi pă tine capu dacă nasculţi manele. Da, lasă că ştiu io că tăt îţ place şâ ţâie să meri la mol şâ să ti uiţi după tricourile nostre mulat dă puta madre şi gigollo italiano 2000 de para. Hai sictir că nai valoare la matale câtăi la noi la gât…

  Sper că înţelegi ironia:).

   
 5. Sisif

  24 Ianuarie 2010 at 20:32

  Stimabila,nu cred ca ai purtat macar din excentritate un costum popular..macar 2 zile intr-un troleu…sau tramvai (tras de cai sau nu).Ca sa ne putem da cu parerea si sa fim capabili sa primim la stramosi trebuie sa fim bine ancorati in viitor sa avem un viitor pentru urmasi solid.Nici o tara din lume nu s-a gandit prima data la stramosi…fara sa aibe viitorul urmasilor asigurat.In orice caz atata timp cat asteptam noi sa se intample ceva…nu o sa primim foarte multe….parca JFK spunea..NU te intreba ce poate face tara pt tine ci intreaba-te ce poti face tu pentru tara.Ca final…imi permit sa concluzionez…ca daca Mos Ion Roata (ca tot e 24 ianuarie)isi permitea sau avea pantaloni din stofa purta pantaloni din aceeia.si vesta de monton s.a.m.d.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: